Robótki ręczne *na winie* , co się nawinie, to zostanie wykorzystane w kreatywny sposób, czyli szaleństwa robótkowe mamy po godzinach.
Blog > Komentarze do wpisu

Pierniczki – Mikołajkowy prezent cz. II

Kilka dni temu zrobiłam bransoletki dla kuzyneczek moich dzieci. Tym razem do paczuszki dorobiłam jeszcze pierniczki i zapakowałam wraz z innymi słodyczami.

Uważam pierniczki za bardzo fajny prezent dla całej rodziny, czy znajomych i sąsiadów. Wystarczy zapakować kilka-kilkanaście własnoręcznie zrobionych pierniczków i podarunek gotowy. Dodatkowo wycinanie i ozdabianie można zlecić dzieciom.

Pieniki znane są już od średniowiecza. Był to produkt luksusowy, a receptury najlepszych pierników, były objęte tajemnicą. Nasze najbardziej znane pierniki pochodzą z Torunia, gdzie pieczone są już od XIV wieku. Istnieje legenda, która opowiada o Katarzynce, córce młynarza. Miała ona przygotować wypieki na przyjazd króla do Torunia. Pszczoły podpowiedziały jej, by do swoich wypieków dodała miodu. Królowi tak zasmakowały jej ciasta, że zaczął wysławiać owe pierniki. Stąd też nazwa niektórych pierników – Katarzynki. Najważniejszym składnikiem tego rodzaju ciast i ciasteczek jest właśnie miód i przyprawy korzenne.

Ja piekłam moje ciasteczka z tego oto przepisu:

PIERNICZKI

- 2 i ¼ szklanki mąki

- ½ cukru pudru

- 1 jajko

- 5 łyżek miękkiego masła

- ¼ szklanki miodu

- 1 łyżeczka sody

- przyprawa do piernika (3 łyżeczki lub więcej)

- ewentualnie dodatkowo 2 łyżki kakao dla ciemniejszego koloru

 

Wszystkie składniki należy wymieszać na stolnicy i dobrze wyrobić ciasto. Rozwałkować i wycinać pierniczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem i piec około 10 minut w 180 stopniach.

W pierniczkach można również zrobić witrażyki. Należy wyciąć otworek w ciastku i nasypać do niego kawałki landrynek (pod wpływem temperatury roztopią się i rozleją zapełniając cały otworek.

Po ostudzeniu pierniczki można polukrować. Wystarczy dobrze wymieszać niewielką ilość soku z cytryny z cukrem pudrem (dość sporo) do uzyskania gęstej masy. Po polukrowaniu każdego ciasteczka można dodatkowo przyozdobić czekoladowymi wiórkami lub innymi tortowymi ozdobami (przed wyschnięciem lukru).

Z wycinaniem foremkami ciasta oraz ozdobieniem ich świetnie dają sobie rade nawet dzieci poniżej 3 lat.

Pierniczki można robić już na miesiąc przed Świętami Bożego Narodzenia. Należy je tylko przechowywać w szczelnym pojemniczku.

 

Gdy moje pierniczki nareszcie były suche, zrobiłam paczuszki Mikołajkowe. Na przezroczystej foli do pakowania zrobiłam mała kupkę z przysmakami. Znalazły się na niej ciasteczka speculos (tutejszy specjał), mandarynki, czekoladki, lizaki, pierniczki oraz wcześniej zrobione bransoletki. Po związaniu wygląda to tak:

 

Czas wykonania pierniczków: około 2-3 godzin (pieczenie i ozdabianie).

piątek, 25 listopada 2011, arendil83

Polecane wpisy

Komentarze
2011/11/25 10:25:34
Och, jak dużo pierniczków! :) mniam!
monitoring pozycji