Robótki ręczne *na winie* , co się nawinie, to zostanie wykorzystane w kreatywny sposób, czyli szaleństwa robótkowe mamy po godzinach.
Blog > Komentarze do wpisu

Mazurek orzechowy

Zbliża się Wielkanoc. Większość z nas pewnie już myśli co by tu dobrego zrobić na świąteczny stół. Zaproponuje Wam wypróbowany przepis na pysznego mazurka. Kilkanaście lat temu znalazlam go w starym kalendarzu. Od tamtej pory to ciasto gości na naszym stole podczas każdych świąt (również Bożego Narodzenia).

Mazurek orzechowy

 

Składniki:

- 3 jajka

- 25 dkg cukru

- 9 dkg (9łyżek) cukru pudru

- 125 g margaryny lub masła

- 12 dkg (1 szklanka) mąki

- 25dkg orzechów

- herbatniki

 

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać margarynę i dalej ucierać aż masa stanie się biała. Dodać mąkę i zmielone orzechy – wymieszać. Wyłożyć blachę herbatnikami. Rozłożyć ciasto równomiernie na grubość ok. 1cm. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Rozłożyć ją na powierzchni mazurka. Piec w ok. 180 stopniach przez ok. 40 minut. Najlepsze po 2-3 dniach.

Z herbatnikami można zrobić coś innego. Zmielić je na miazgę i wymieszać z miękkim masłem lub margaryną i rozłożyć na dnie blachy.

 

 

Na ubitej pianie można róznież rozłożyć orzechy (niezmielone) lub bakalie dla dekoracji.

 

To ciasto mogą zrobić nawet dzieci. W naszym domu to było tradycją, że jako dzieci robilismy tego mazurka zupełnie sami. Było to nasze ciasto.

 

Dodatkowym plusem tego mazurka jest to, że robi się go na kilka dni przed jedzeniem. Łatwiej dzięki temu rozplanować czynności w kuchni.

 

SMACZNEGO!!

 

środa, 04 kwietnia 2012, arendil83

Polecane wpisy

Komentarze
2012/04/05 20:27:29
Aż mi ślinka pociekła na sam widok! Na pewno smakuje pysznie tak jak i wygląda :) Buźki
-
Gość: , *.adsl.inetia.pl
2013/03/18 09:43:11
znam ten przepis , zamiast ciastek dają andrut na spód , pycha :)
-
Gość: , *.adsl.inetia.pl
2013/03/29 12:35:50
Własnie go upiekłam :) ...polecam :)
monitoring pozycji