Robótki ręczne *na winie* , co się nawinie, to zostanie wykorzystane w kreatywny sposób, czyli szaleństwa robótkowe mamy po godzinach.
Blog > Komentarze do wpisu

Piernikowe aniołki

Nie planowałam pieczenia pierniczków w tym roku... Kupiłam kuzynce moich dzieciaków książkę kucharską dla dzieci. Przejrzałam ją w domu w poszukiwaniu fajnych przepisów i znalazłam poniższy przepis na piernikowe aniołki. Inna kuzynka dzieciaków była u nas w odwiedzinach, więc razem z nią i moim Starszakiem zabraliśmy się za pieczenie. Moi pomocnicy mieszali składniki, wycinali formy, a na koniec ozdabiali ciastka.

 

Piernikowe aniołki

 

- brązowy cukier 90g

- miód 200g

- imbir w proszku 1 łyżeczka

- cynamon 1 łyżeczka

- goździki w proszku 1/4 łyżeczka

- może być również przyprawa do piernika zamiast powyższych przypraw lub dodatkowo

- masło 115g

- soda 2 łyżeczki

- jajko 1

- mąka 500g

 

Cukier, miód i przyprawy należy rozpuścić w garnku na ogniu. Garnek zdjąć z ognia i dodać masło, mieszać do rozpuszczenia. Całe jajko należy ubić i dodać razem z mąką i sodą do reszty. Ciasto jest gotowe do wałkowania. Należy to robić między dwoma warstwami papieru do pieczenia (bez podsypywania mąką). Aby zrobić aniołki trzeba wyciąć kułeczko (przykładowo szklanką).

 

Tutaj mały schemat cięcia. Srodek nałożyć na skrzydełka i lekko przycisnąć a na koniec dokleić główkę. Jeśli zrobi się dziurke w główce to pierniczek może zawisnąć na choince jako ozdoba.

 

Piec 10-15min na160 C.

Aniołkowe pierniczki.

 

środa, 05 grudnia 2012, arendil83

Polecane wpisy

Komentarze
2012/12/05 21:20:49
fajny pomysł-gratulacje!!!
-
Gość: Anna Kaczmar, *.dynamic.gprs.plus.pl
2012/12/07 00:11:08
Na pewno przepyszne. =)
-
2012/12/07 14:07:25
mmmm aż ślinka cieknie :)
monitoring pozycji